Brusinky

Brusinky (Vaccinium macrocarpon) jsou malé, červené ovoce, které je známo svými výživovými vlastnostmi a potenciálními zdravotními výhodami.

Zdravotní účinky brusinek na lidský organismus:

  1. Prevence infekcí močových cest (IMC): Jedním z nejznámějších výhod brusinek je jejich schopnost pomáhat předcházet IMC. Obsahují látky, které brání přilnutí bakterií (zejména E. coli) k stěnám močového měchýře.

  2. Antioxidanty: Brusinky jsou bohaté na antioxidanty, zejména na flavonoidy, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením volnými radikály.

  3. Protizánětlivé vlastnosti: Mohou pomoci snížit zánět v těle.

  4. Podpora zažívání: Brusinky obsahují několik složek, které mohou podporovat zdraví zažívacího traktu a pomáhat při zažívacích potížích.

  5. Zdraví srdce: Mohou podporovat zdraví srdce snížením krevního tlaku a cholesterolu.

Obvyklá dávka: Neexistuje přesně stanovená "obvyklá dávka" pro brusinky. Mohou být konzumovány jako celé ovoce, v šťávě nebo ve formě doplňků. Pro prevenci IMC mohou někteří lidé konzumovat brusinkovou šťávu pravidelně, ale je důležité si uvědomit, že mnoho komerčních brusinkových šťáv obsahuje hodně cukru.

Vedlejší účinky: Brusinky jsou obecně považovány za bezpečné pro většinu lidí, pokud jsou konzumovány v mírných množstvích. Vysoký příjem brusinkové šťávy může však způsobit:

  • Průjem nebo měkké stolice
  • Žaludeční potíže
  • Nárůst hladiny cukru v krvi, pokud je šťáva slazená

Interakce: Pokud užíváte léky na ředění krve (např. warfarin), měli byste se vyvarovat velkým dávkám brusinek nebo brusinkové šťávy, protože může dojít k interakci a zvýšenému riziku krvácení.

Jak vždy, pokud máte obavy o možné interakce nebo vedlejší účinky, je dobré konzultovat se svým lékařem před zahájením jakéhokoli doplňku stravy nebo změnou stravovacích návyků.


Doporučené produkty:

 

Mattisson Brusinky D-manóza s extraktem z medvědice lékařské - 90 tablet