Jablečný ocet

Jablečný ocet je fermentovaný produkt získaný z jablečného moštu. Je populární jak v kuchyni, tak v domácích léčebných prostředcích díky svým mnoha údajným zdravotním výhodám.

Zdravotní Účinky:

  1. Regulace hladiny cukru v krvi: Některé studie naznačují, že jablečný ocet může pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat inzulinovou citlivost.

  2. Hubnutí: Jablečný ocet může podporovat pocit sytosti a tím snižovat příjem kalorií.

  3. Zlepšení zdraví srdce: Může pomoci snižovat cholesterol a krevní tlak, ačkoli důkazy jsou stále předmětem diskuse.

  4. Antibakteriální a antifungální vlastnosti: Může zabíjet některé bakterie a plísně.

  5. Zlepšení trávení: Někteří lidé věří, že může podporovat zdravější trávení a bojovat proti pálení žáhy.

Obvyklá Dávka:

Jablečný ocet je silně kyselý, proto se doporučuje ho ředit vodou. Běžná doporučená dávka pro zdravotní účely je 1-2 lžičky jablečného octa smíchané s alespoň jedním pohárem vody denně. Některé osoby mohou konzumovat až 1-2 lžíce denně, ale je důležité začít s menší dávkou a sledovat reakci těla.

Vedlejší Účinky:

  • Žaludeční potíže nebo pálení žáhy
  • Odvápnění zubů nebo poškození zubní skloviny při přímém kontaktu
  • Oslabení hladiny draslíku a snížení hustoty kostí při nadměrném užívání
  • Podráždění hrdla

Interakce:

  • Diabetické léky: Jablečný ocet může ovlivnit hladinu cukru v krvi, což může zesílit účinek léků na diabetes.
  • Léky na hypertenzi: Jablečný ocet může snižovat krevní tlak a mohl by zesílit účinek léků na hypertenzi.

Pokud užíváte léky nebo máte zdravotní problémy, měli byste se před začátkem užívání jablečného octa konzultovat s lékařem.


Doporučené produkty:

 

Mattisson BIO Jablečný ocet - čistý - 500 ml

 

Mattisson BIO Jablečný ocet - skořice a kurkuma - 500 ml

 

Mattisson BIO Jablečný ocet - zázvor a kurkuma - 500 ml