10 tipů na použití jablečného octa

Jablečný ocet je produkt, který je stále známější, ale zatím ho nepoužívá příliš mnoho lidí. Jablečný ocet má mnohostranné využití a lze ho použít nejen při vaření, ale také například jako pečující prostředek a přírodní čisticí prostředek. V tomto blogu bychom vám rádi vysvětlili, co všechno můžete s tímto všestranným produktem dělat.

 

Co je jablečný ocet?

Jablečný ocet, známý také jako jablečný ocet, je druh octa vyráběný kvašením jablečné šťávy. Během procesu kvašení jsou cukry v jablečné šťávě přeměněny kvasinkami na alkohol, poté je alkohol bakteriemi acetobacter přeměněn na kyselinu octovou. Tento proces dodává octu charakteristickou kyselou chuť a vůni.  

K čemu můžete jablečný ocet použít?

Jablečný ocet se často používá jako koření do salátových zálivek, marinád, omáček a čatní. Často se také používá jako přírodní prostředek pro domácí práce, například k čištění povrchů a dezodorizaci místností.  

10 tipů na použití jablečného octa

Jablečný ocet je neuvěřitelně všestranný produkt, který můžete použít nejen jako koření v kuchyni, ale také jako přírodní pečující prostředek a čisticí prostředek. Níže uvádíme 10 možných použití s jablečným octem:

 

  1. Domácí tonikum

Pomocí jablečného octa si můžete sami snadno vyrobit tonikum na obličej. Smíchejte trochu jablečného octa s trochou vody. Poté pomocí hadříku nebo rozprašovače rozetřete jablečný ocet na pokožku obličeje. To může pomoci postarat se o skvrny a hrbolky na obličeji.   

Pochopíte, že díky tomu může vaše pleť nakonec více zářit. Mějte však na paměti, že krása vychází především zevnitř. Pamatujte tedy, že používáním jablečného octa špatné jídlo nezachytíte. 

 

  1. Proti křídovým nehtům a bradavicím

Jablečným octem můžete vyzkoušet i léčbu, pokud trpíte bradavicemi nebo křídovými nehty. Použijte vatový tampon a dobře jej navlhčete jablečným octem. Ten pak přiložte na postižené místo a zajistěte páskou. Pro dosažení výsledků několikrát opakujte. Každé tělo je samozřejmě jiné, takže to, zda tento postup funguje, se může u jednotlivých lidí lišit.   

  1. Přírodní kondicionér

Jablečný ocet se díky své kyselosti používá také na lupy a/nebo svědivou a podrážděnou pokožku hlavy Jablečný ocet může způsobit uzavření vlasových kutikul, což může zajistit příjemný lesk. Jablečný ocet tak vlastně můžete použít jako přírodní náhradu kondicionéru na vlasy.   

Kondicionér z jablečného octa si vyrobíte následujícím způsobem. Použijte směs 1 dílu jablečného octa a 2/3 dílů vody a přidejte ji do lahvičky s rozprašovačem. Rozetřete jej na umyté vlasy, nechte působit asi 5 minut a opláchněte. V zásadě poté nemusíte používat žádný další kondicionér. Hlavně ale vyzkoušejte, co vám a vašim vlasům nejlépe vyhovuje.  

  1. Jako deodorační sprej

Jablečný ocet má antibakteriální vlastnosti. Z tohoto důvodu se často uvádí, že dokáže bojovat s nepříjemnými pachy. Neexistují žádné studie, které by to dokazovaly, ale můžete zkusit smíchat jablečný ocet s vodou a vytvořit si deodorační sprej. Ten může být přírodní alternativou k parfémovaným variantám.  

  1. Koupel nohou

Kyselina v jablečném octu může ničit bakterie. Pokud trpíte zápachem nohou, jablečný ocet může být skvělý pro příjemnou koupel nohou. Jablečný ocet smíchejte s vodou a hořkou solí a připravte si koupel nohou. Ta pomůže zničit bakterie, které způsobují zápach.   

  1. Čištění zubního kartáčku

Chcete-li mít opravdu čisté zuby, je vhodné zvážit, jak čistý je vlastně váš zubní kartáček. Vzhledem k antibakteriálním vlastnostem jablečného octa jej můžete použít k čištění zubního kartáčku. Smíchejte 120 ml vody s 1 lžící jablečného octa a 2 lžičkami jedlé sody. Kartáček zubního kartáčku do toho vložte na 30 minut. Před použitím kartáček dobře opláchněte a užívejte si svěží zubní kartáček.

  1. K mytí ovoce a zeleniny

Zbytky pesticidů na ovoci a zelenině mohou být pro mnoho lidí nepříjemné. Proto může být neotřelým řešením mytí zeleniny a ovoce v jablečném octu. Jablečný ocet může odstranit více zbytků chemických látek než při mytí pouhou vodou. Může pomoci zničit nebezpečné bakterie na potravinách. Ukázalo se, že mytí octem může odstranit některé nebezpečné bakterie, jako je E. coli a salmonela.   

  1. Vaření vajec

Přidání octa do vody na vaření nebo pošírování vajec může pomoci připravit ještě chutnější vejce. Je to proto, že bílkoviny ve vaječných bílcích rychleji tuhnou, když jsou vystaveny kyselejší tekutině.  Při pošírování vajec samozřejmě chcete, aby bílá část co nejrychleji vystoupila, aby si vejce udržela svůj tvar. Použití octa při vaření může ztuhnutí bílku urychlit. To se může hodit i v případě, že skořápka během vaření praskne.

  1. Výroba univerzálního čisticího prostředku

Jablečný ocet je oblíbenou alternativou běžného univerzálního čisticího prostředku. Důvodem jsou antibakteriální vlastnosti, které se v jablečném octu nacházejí. Smíchejte 240 ml vody se 120 ml jablečného octa a máte přírodní univerzální čistič. Je třeba zmínit, že jablečný ocet dokáže zničit některé bakterie, ale není vždy tak účinný jako některé běžné čisticí prostředky.   

  1. Chytání ovocných mušek

Znáte to. Koupíte si košík plný ovoce, jedno zapomenete sníst a najednou máte po celé kuchyni ovocné mušky. Ovocné mušky mohou být škůdci. Určitě musí existovat něco, co můžete udělat, abyste tyto mouchy z kuchyně dostali pryč? Naštěstí je velmi snadné použít k jejich odchytu jablečný ocet. Nalijte trochu jablečného octa do hrnku, přidejte několik kapek mýdla na nádobí a položte jej na kuchyňskou linku. Mouchy se tak zbavíte během okamžiku!


Doporučené produkty:

Mattisson BIO Jablečný ocet - čistý - 500 ml

 

Mattisson BIO Jablečný ocet - skořice a kurkuma - 500 ml

 

Mattisson BIO Jablečný ocet - zázvor a kurkuma - 500 ml